18 aprill 2016

Paavo Matsin - Gogoli disko (2015)

Vahel mõjutab (positiivselt või negatiivselt) meie hetke lugemiselamust hoopis eelmine loetud raamat. Teine sama suur mõjutaja on raamatule peale pandud ootused ning mööda linna ringi kollitav KUMU. Minu puhul said kõik need eeldused kokku, kui hakkasin lugema Paavo Matsini "Gogoli diskot". Esiteks üdini positiivne kogemus sama autori eelmise teosega ("Sinine kaardivägi"), teiseks sellest tulenenud kõrgendatud ootused ning kolmandaks "Gogoli disko" auhindadega üle külvamine viimaste kuude jooksul.

Kahjuks oli seekord kolme positiivse teguri summa täiesti neutraalse NULL. Matsin mängib endiselt sama osavalt keele ja fantaasiaga, kuid seekord on see mingit viisi vaoshoitum ning pigem vaikne taustamuusika. Lähitulevik, uus tsaaririik, surnuist üles tõusnud Gogol, plejaad värvikaid karaktereid ja unenäolised rännakud venestatud Viljandis. Aga see kõik jääb kuidagi kaugeks ja külmaks. Ei leidnud ma õiget klappi ühegi Vasja ega Kostjaga ning romaani lõpuks sulandusid nad kõik kokku üheks KÕRVALTEGELASEKS.

Kahjuks ei suutnud ka Viljandi peategelase rasket koormat kanda, nagu tegi seda Rīga "Sinises kaardiväes". Kogu tegevustik oli liiga kokku surutud lokaali Romaan ning selle peldikus elutseva Gogoli valvamisse. Mööda Viljandit ringi vuravad trammid ja üle majade katuste kõrguvad sibulakuplitega õigeusu kirikud jäid lihtsalt dekoratsioonideks ning visandama autori põnevat mõttelendu.

Kogu selle õlakehitust tekitanud lugemismulje põhjustajaks ning ainsaks vastutajaks pean muidugi Paavo Matsinit ainuisikuliselt! Pidi ta kirjutama nõnda hea raamatu, nagu "Sinine kaardivägi". Peale seda tundub iga loetud teos kõleda ja halli sügispäevana. Nõnda annan siinkohal kõigile kirjandushuvilistele hüva nõu: "Ärge KUNAGI lugege Paavo Matsini teoseid järjepanu!". Laske ühel hingata ja helgeks mälestuseks tuhmuda, enne kui järgmise kätte haarate. Kaks plussi annavad vastuseks ümmarguse nulli!


Andmed:
Paavo Matsin, Gogoli disko, Lepp ja Nagel, 2015, lk 143

Linke netiilmast:
Janika Läänemetsa arvustus Sirbis
Valner Valme intervjuu autoriga ERR-s

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar