18 märts 2016

Andrus Kivirähk - Maailma otsas: Pildikesi heade inimeste elust (2013)

Oli see nüüd ulmekirjandus, soovmõtlemine või kannab Andrus Kivirähk lihtsalt väga roosasid prillisid? Nii palju häid ja heasüdamlikke inimesi ei saa ju Eestimaal elada? Meie oleme ju turris, pahurad, parastavad, süüdistavad, kadedad ning ainult omakasu peal väljas. Eesti rahvas pidi ju koosnema ainult rehepappidest, kes varastaks isegi sipelgapesast okkad ära, kui ainult oskaks. Kivirähk ise veel kirjutas nii! 

Nüüd tuleb jällegi välja, et eestlastest soojema südamega rahvast pole maailmas olemas. Isegi maailma otsa pole vaja reisida, et sellele kinnitust saada. Sammud tuleb hoopis seada Opossumi-nimelise kõrtsi poole. Ülo juba ootab teid kiluvõileibade, praekartulite ning kosutava õllega. Lastele praetakse erandkorras ka pannkooke! 

"Maailma otsas" on üks kummaline raamat, kus sündmustiku mõttes midagi suurt ei juhtugi. Inimesed saavad tuttavaks, jagavad kilode kaupa kartuleid laiali, vestlevad õlleklaasi taga elust-olust, käivad saunas ja jalutavad lastega pargis. Tavaliste inimeste tavaline elu. Kuid Kivirähk lihtsalt oskab seda edasi anda niivõrd sooja huumori ja siirusega, et kohe homme tahad minna linna peale Opossumi kõrtsi otsima. 

Tegelikkus on see, et iga "Maailma otsas" tegelane võib olla teie naaber. Ajalooõpetaja Anu, turvamees Veiko, riigiametnik Eevald, pensionär Vooremäe, muinasjutte armastav Sandra või müstiline härra Immanuel. Teie olete neid trepikojas kohates senini ainult kergelt noogutanud või vuntsi alla poetanud vaikse tervituse. Hoidku jumal selle eest, et nad teiega veel vestlust alustaksid! Ent homme töölt tulles öelge neile selge häälega "Tere!" ning küsige kuidas neil läheb. Uskuge mind, nad on tegelikult head inimesed! 

PS: Muidugi valitseb oht, et veedate oma õhtu naabri koeral puuki jala pealt ära tõmmates, kuid üksi kodus vingumine on veelgi hullem. 

PPS: Sai nutta ja naerda! 


Andmed:
Andrus Kivirähk, Maailma otsas: Pildikesi heade inimeste elust, Eesti Keele Sihtasutus, 2013, lk 388

Linke netiilmast:
Kaarel Kressa arvustus Eesti Päevalehes
Hendrik Alla arvustus Postimehes
Kaupo Meieli arvustus Sirbis
Maimu Bergi arvustus Loomingus
Kärt Keldri arvustus Eesti Ekspressis

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar