31 jaanuar 2015

Nasta Pino - Seal, kus rukkiväli (2011)

Nasta Pino kirjutatud "Seal, kus rukkiväli" oleks võinud olla vabalt minu emaisa ehk Papa kujuteldava väikeõe poolt üles tähendatud memuaarid. Mängumaa ja ajastu kattuvad neil kahel peaaegu üks ühele. Mõlema lapsepõlv ja kooliiga jäävad 1930 aastatesse ning Teise maailmasõja perioodi. Nasta Pino koduküla asub Mikitamäel. Minu Papa sünnipaik asub teisel pool Petserit, sügavamal Setomaa metsade vahel. Nihe on kõigest mõni aastat ja paarkümmend kilomeetrit.

Ma olen kindel, et kahe maalapse maailmapilt selles perifeeriate perifeerias oli üpriski sarnane. See on segu talurahva pragmaatikast, müstilisest ebausust ning aina kõvemini uksele koputavatest tehnikaimedest. Pino toob selle maailma lugejani läbi seitsme aastase tüdrukutirtsu silmade. Silmad, mis lähevad imestusest pärani, kui näevad oma tädi-onu majas valgust andvaid klaasmune. Ainsaid terves külas! Veelgi suuremat jahmatust ning küsimusi tekitab kino nägemine esimest korda. See peab küll üks nõiakunst olema! Kõik need muutused ei taha päris hästi sobituda sellesse traditsioonidest ja loodusseadustest juhitud maailma. Maailma, kus metsas ja põldude vahel hulgub ringi Vanatühi, kelle ainsaks eesmärgiks on korralikke ristiinimesi patuteele ahvatleda. Selles maanurgas liiguvad vana seinakella osutid aegamisi ning tõttama hakkavad nad ainult juhul, kui vili väljal vajab koristamist. On suvi ja on talv, on suve ootus ja talve ootus.

"Seal, kus rukkiväli" puhul on tegemist äärmiselt sõjavastase raamatuga, sest sõda asus hävitama vana maailma ning jättes lubatud uue asemele toomata. Seitsme aastane laps tajub sõda muidugi teistmoodi, ehk isegi vahetumalt. Tema jaoks ei ole sõda poliitika, patriotismipuhang või rindeteated. Nasta jaoks on sõda ära jäänud koolitunnid, külapoest kadunud kompvekid ja metsa "kadunud" külapoisid. Tema jaoks on sõda lapsepõlve lõpp ja täisikka jõudmine. Kes meist tahab seitsme aastaselt täiskasvanuks saada? Nasta ei tahtnud ja Papa ei tahtnud. Kuid kes see siis ikkagi tahtis?!?!

PS: See raamat tuletas taaskord meelde, kui palju küsimusi jäi kunagi küsimata ning lugusid jutustamata.


Andmed:
Nasta Pino, Seal, kus rukkiväli, Petrone Kirjastus, 2011, lk 112

Linke netiilmast:
"Seal, kus rukkiväli" ELLU-s


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar