22 jaanuar 2015

Alo Lõhmus - Ööbikut ei tohi reeta. Rein Marani elu filmides (2011)

Raamatu "Ööbikut ei tohi reeta" puhul ei ole tegemist elulooraamatuga, vaid hoopis tööloo(ma)raamatuga. Ei saa me lugedes teada millal või kus Rein Maran sündis. Kellega käis või kellega jõi. Marani pikka ning edukat filmimehe karjääri kokku võttev teos heidab kiire ja kohati natuke liiga põgusagi pilgu kõigi tema loodud filmide kaamera taha jäänud maailma. Miks, kuidas, missuguste valude ja rõõmudega iga film sündis. 

Loodusfilmi väntamine on hoopis teine maailm, kui mängufilm või animatsioon. Sa ei saa oma "näitlejatele" öelda, et nüüd avaldage südamest armastust või minge rivaalile käppadega kallale. Loodust filmides on olulised kolm tegurit: juhus/õnn, süvateadmised/eeltöö ning kannatus. Kui sa oled valmis ootama lamades päevi väikses maskeeritud onnikeses keset Matsalu kõrkjatemerd, selleks et saada üks võimalus filmida kauride pulmatantsu teadmisega, et järgmine võttepäev selle kaadri saamiseks on 365 päeva pärast, siis sa oled valinud õige elukutse. Kõige olulisem on see, et sa ei tohi pettuda ja kibestuda, kui soovitud kaadreid filmilindile ei õnnestu saada.  

Rein Maran valis kindlasti õige elukutse. Tema kuulub samasse ritta meestega nagu Fred Jüssi ja Aleksei Turovski. Inimesed, kelle maailmapilt ja -taju on tohutult suurem, kui meiesugustel urbaniseerunud ja betoniseerunud tajumeeltega inimlastel. Meie oleme juba pea täielikult kaotanud oskuse loodusega rääkida ning mis veel kurvem, võime loodust kuulata ja sealt õppida.

Lõpetuseks suur kummardus ja jõudu kõigile neile õppimisvõimelistele inimestele, kes proovivad veel meile kogu oma jõu ning nõuga õiget rada kätte juhatada.


Andmed:
Alo Lõhmus, Ööbikut ei tohi reeta. Rein Marani elu filmides, Eesti Ajalehtede Kirjastus, 2011, lk  206

Linke netiilmast:
"Ööbikut ei tohi reeta. Rein Marani elu filmides" ELLU-s

Sulev Teinemaa arvustus TMK-s
Tiina Loki arvustus Postimehes
Kaarel Kressa arvustus Eesti Päevalehes
Olev Remsu arvustus Sirbis

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar