06 oktoober 2014

Andrus Kivirähk - Voldemar (2008)


Kivirähki näidendite kogumikku "Voldemar" lugedes tabasin end iga ikka ja jälle mõttelt, et kui palju head teatrit ma olen maha maganud ning kui palju head teatri meil tegelikult Eestis lavale jõuab. Enamus kogumiku näidenditest jõudis lavale vahemikus 2007-2010, just sel perioodil mu elus, kui ma peaaegu üldse teatreid ei külastanud. Preagu ma ei suuda end takka järgi ära kiruda! Kuid selleks, et vähegi korvata oma möödalaskmist leidsin rahvusringhäälingu arhiivist kolme kogumikus oleva näidendi põhjal tehtud lavastuste videosalvestused ("Voldemar", "Ingel, ingel, vii mind taeva" ja "Üks udune päev"). 

Kuuest kogumikus olevast näidendist tahan enim esile tõsta "Sürrealiste", kuid ka "Ingel, inglit". "Sürrealistid" sobiks suurepäraselt Lavaka kursusetööks. See lubaks noortele möllamist, ümberkehastumisi ning ka väikestviisi skandaalitsemist sobiva lavastajakäe all. Just improviseerimist ning mängulusti pakub see näidend küll kuhjaga. Samas on "Ingel, ingeli" puhul tunda, et Kivirähk on selle teksti kirjutanud sisemise tungi ajel, mitte tellimustööna. Pingestatud dialoog ning sisemised/välised konfliktid kahe peategelase (naisvang ja vangivalvur) vahel on viidud meisterlikult kulminatsiooni kui ka lõpplahenduseni. See on üks neid Kivirähki näidendeid, mis väärivad tulevikus taas kord lavale toomist.

"Voldemar" ja "Keiserlik kokk" on mõlemad kultuuriloolised näidendid, mille alusteks on asjaosaliste päevikud (üks Pansost, teine Tuklatest). Päevikutest on värvikamad palad üles otsitud ja näidendi tarvis tervikuks kokku pandud. Need tekstid töötavad kindlasti paremini laval, kui teksti kujul. Nende näidendite tegelased annavad näitlejatele võimaluse oma ümberkehastumise- ja näitlejavõimeid laval täies hiilguses publikuni tuua. Kindlasti on tegu karakteri kesksete lugudega, kus väikeste nüansside tabamine ning tegelase ellu äratamine pole mitte näitekirjaniku, vaid eelkõige näitleja ülesanne.

"Uljas neitsi" ning "Üks udune päev" on Kivirähkilt tellitud näidendid. See kumab tugevalt ka tekstidest läbi. Eks ka neis lööb mõni stseen tugevamalt särama ning leidub ka kivirähilikku nukrust. Kuid teistest kogumiku tekstidest jäävad nad siiski omajagu alla.

Andmed:
Andrus Kivirähk, Voldemar, Eesti Keele Sihtasutus, 2008, lk 327


Linke netiilmast:
"Voldemar" ELLU-s

Eva Kübara intervjuu Andrus Kivirähkiga Postimehes
Aarne Toikka lavastus "Ingel, ingel"
Kuuldemäng "Üks udune päev"

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar